Dennis Jansen

In categorie: Strategie

Hoe ik met één beslissing mijn omzet verdubbelde

Een aantal jaar geleden had ik het geluk dat de opdrachten bijna vanzelf mijn kant op kwamen. Veel relaties van vroeger, die hoorde dat ik een eigen onderneming was gestart, belden me met een opdracht of stuurden relaties mijn kant op.

Ik werkte in die tijd ‘uurtje-factuurtje’, dus het hebben van veel klanten betekende ook dat ik lange dagen maakte en weinig vrije tijd had om me bezig te houden met de dingen die ik leuk vond.

Maar met het aantal uren dat ik destijds werkte was ik aan het plafond van mijn inkomen gekomen. Maar tegelijkertijd ook aan het einde van mijn energie. Als ik meer geld wilde verdienen moest ik nog meer uren gaan werken.

Volle bankrekening, maar…

Na een paar maanden dacht ik: ‘Dit kan niet de bedoeling zijn’. Mijn bankrekening loopt dan wel vol, maar ik loop leeg. Dus ik nam een besluit om dit anders te gaan doen……

Tijdens een training leerde ik over andere verdienmodellen dan het verkopen van je tijd. Dit betekende dat ik niet méér hoefde te werken om meer te verdienen, ik moest slimmer gaan werken.

Deze beslissing heeft ervoor gezorgd dat ik binnen één jaar mijn omzet verdubbelde. En daarvoor heb ik 25% minder uren gemaakt. En ik wil jou laten zien hoe je dat ook kunt doen.

Verschillende verdienmodellen

Ieder verdienmodel heeft zijn eigen unieke kansen omdat zij vaak een andere doelgroep aanspreken. Ook zijn bepaalde producten en diensten meer geschikt om op een bepaalde manier op de markt gezet te worden.

Omdat de markt continu verandert is het verstandig om ook je verdienmodel regelmatig onder de loep te nemen. Ik heb een aantal verdienmodellen voor je op een rijtje gezet:

Uurtje-factuurtje

Dit is de verkoop van je tijd. Een uur werken is een uur betaald krijgen. Zoals gezegd, niet ideaal. Voor mij niet althans. Wanneer je bijvoorbeeld coach bent en je houd van het face-to-face contact met je klanten, dan is er niks mis mee om dit verdienmodel te hanteren. Besef echter wel dat er een limiet zit aan je inkomen. En je moet telkens op zoek naar nieuwe klanten, een tevreden coachings-klant zal immers niet snel weer op de stoep staan.

Productverkoop

De verkoop van fysieke (of digitale) items, via een webshop of je website. Zeker een webshop is in deze tijd interessant omdat je geen kosten heb aan een fysieke winkellocatie. Nadeel is dat je een voorraad moet bijhouden.

Dit kun je voorkomen door aan dropshipping te doen. Dropshipping is het verkopen van goederen van een ander via jouw webshop.

Een tip om meer te verdienen met je webshop, is door tijdens het betalingstraject de klant meerdere malen een aanbod te doen om nog een artikel bij te bestellen. Of een premium variant van het huidige artikel aan te bieden. Hierdoor heb je met relatief weinig moeite en tijd een hogere orderwaarde.

Een goed voorbeeld hiervan is Vistaprint. Tijdens het bestelproces krijg je veelvuldig suggesties voor het afnemen van andere artikelen, met eenzelfde logo en/of bedrukking. Ze maken hier zelfs al een preview van voor je. Zo wordt het bestellen van extra producten voor je klant heel gemakkelijk en aantrekkelijk. En voor jou ook.

Lidmaatschappen

Je klanten betalen elke periode een bedrag om lid te zijn van jouw club. Jij geeft ze elke periode iets waardevols voor dit lidmaatschap terug. Voordeel hiervan is dat je elke periode weet dat je inkomsten hebt.

Tip: jouw eigen tijd is het meest waardevol. Wanneer mensen een lidmaatschap bij je afnemen kiezen ze voor jou. Je kunt de prijs van het lidmaatschap verhogen als je meer van je persoonlijke tijd weg geeft aan je leden. Een lidmaatschap van € 500,- per maand per lid is dan niet ondenkbaar.

Hook and bait model

Wanneer je producten verkoopt waar klanten onderdelen voor nodig hebben, kun je dit model hanteren. Het product zelf kun je in dit geval laag geprijsd aanbieden (bait). De onderdelen zijn relatief duur, maar de klant heeft ze wel nodig (hook).

Bijvoorbeeld de verkoop van scheermesjes voor een scheerapparaat, de cups van een Espressomachine of de inktcartridges van een printer. De printer zelf wordt voor relatief weinig geld, met ook weinig marge, verkocht, waarbij de winst op de inkt wordt gemaakt.

Welke producten zou jij tegen een lage prijs kunnen aanbieden waarbij je de benodigde aanvullingen met een hoge winstmarge zou kunnen verkopen?

Certificatie model

Jij leert anderen waar jij goed in bent. Bij dit model zijn er hoge inkomsten mogelijk. Je hebt terugkerend inkomen als jij blijft leren. In dat geval kun je je leerlingen elke periode weer bijscholen.

Ander voordeel is dat je expertstatus groeit. Leer je leerlingen ook om leerlingen op te leiden.

Tip: Geef een certificaat aan degene die jouw training hebben gevolgd. Zo krijgt deze nog meer waarde.

Kort samengevat

Deze lijst met verdienmodellen is niet compleet. Dit zijn er slechts 5 waar jij zelf je draai aan kunt geven om ze toepasbaar te maken voor jouw onderneming. Toen ik ervoor gekozen had om mijn manier van inkomen genereren los te laten, zorgde dit ervoor dat mijn inkomende verdubbelde in een jaar tijd. Met minder uren werken. En dat gun ik jou ook!

Welke verdienmodellen zijn voor jou interessant om te implementeren? Of heb je al enkelen met succes toegepast? En wat was het resultaat hiervan? Ik lees je reactie graag in het commentaarveld hieronder, alvast bedankt voor je bijdrage.


GRATIS: "Verkopen Zonder Te Verkopen"

Veel ondernemers en verkopers vinden verkopen vaak nog "spannend" of moeilijk, wat ten koste gaat van het aantal opdrachten en hun omzet.

Dit e-book geeft je praktische tips en methodieken om op een meer ontspannen manier te verkopen. Zonder "verkoperig" over te komen. Onmisbaar voor iedere ondernemer en verkoper.

GRATIS: "Verkopen Zonder Te Verkopen"

Ook interessant:


Laat een reactie achter


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Voor de dienstverlening als fiscaal jurist is het lastig om anders dan uurtje factuurtje te werken. Suggesties?

    1. Misschien een pakket samenstellen, met daarin een aantal templates met diverse juridische documenten, zodat de klant juridische documenten voor relatief eenvoudige zaken zelf kan opstellen? Of een abonnementsvorm, zodat je maandelijks verzekerd bent van bepaalde inkomsten? De ene maand heb je hier dan veel werk aan, de andere maand dan weer minder, maar wel het gehele jaar maandelijks terugkerend inkomen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}