Dennis Jansen

In categorie: Mindset

Welke vooroordelen heb jij over rijke mensen?

Hoe kijk jij tegen rijke mensen aan? Aan mensen die veel geld verdienen kleven vaak veel vooroordelen. Deze vooroordelen werken echter vaak onbewust als een spiegel en zeggen veel over je eigen overtuigingen en waarden en komen vervolgens tot uiting in je gedrag. Een gedrag dat je eigen groei en rijkdom blokkeert welteverstaan.

Je eigen overtuigingen als gedragsfilter

Je overtuigingen zijn één van de filters die bepalend zijn hoe je je gedraagt (een zogenaamd gedragsfilter) en op basis daarvan de resultaten die je behaalt. En met resultaten bedoelen we zowel gewenste als ongewenste resultaten. Je overtuigingen zijn voor jou namelijk altijd waar. Een voorbeeld.

Stel dat jij de overtuiging hebt dat je geen goede presentaties kunt geven. Natuurlijk zal je zelfvertrouwen groeien naarmate je steeds meer en betere presentaties geeft, maar in beginsel heb je dit vertrouwen wellicht nog niet optimaal in je zitten.

Als er dan iemand na afloop van je presentatie naar je toe komt en zegt: “Dat was echt een geweldige presentatie”, dan zul je in beginsel iets denken als: “Dat zal die persoon vast niet menen, dat zal hij/zij alleen maar zeggen om aardig te doen, er zal vast niet gezegd worden dat het eigenlijk niet zo best was”.

Niet DE waarheid, maar op dat moment wel jouw waarheid. Je moet dit namelijk tegen jezelf zeggen, anders klopt je eigen overtuiging niet meer. Op deze manier zullen mensen zich altijd gedragen naar hun overtuigingen. Terug naar de rijke mensen (ja, ik weet het, de foto’s zijn een beetje Amerikaans).

Vooroordelen over rijke mensen

Er nogal wat vooroordelen over rijke mensen. Laten we de meest voorkomende eens op een rijtje zetten:

 • rijke mensen zijn graaiers;
 • rijke mensen zijn kakkers;
 • rijke mensen zijn egoïstisch;
 • rijke mensen staan zelf niet met hun voeten in de modder en knappen nooit echt vervelend werk op;
 • bij rijke mensen draait alles om geld en status;
 • rijke mensen komen altijd via hun eveneens rijke netwerk gemakkelijk aan interessante, goed betaalde banen;
 • rijke mensen hebben alleen maar rijke vrienden;
 • rijke mensen zijn vaak nep en overdreven.

En wellicht heb je er zelf ook nog wel een paar. Maar deze vooroordelen zijn niet per definitie waar. Wellicht wel voor jou, maar zullen deze vooroordelen je nu beperken of verrijken, laten groeien in je eigen ondernemersleven, als je hieraan vasthoudt? Vasthouden aan je negatieve overtuigingen zal je helaas alleen maar beperken.

Hoe beperken deze vooroordelen ons?

Deze voordelen zullen je namelijk beperken om zelf rijk of succesvol te zijn in je ondernemerschap. Ik hoor je nu misschien denken: “Maar ik hoef helemaal niet heel rijk te worden van mijn werk, als ik maar doe wat ik leuk vindt en gewoon aardig kan rondkomen, dan ben ik al tevreden”. Prima, maar bedenk wel dat je een bedrijf hebt, je hebt gekozen voor het ondernemerschap, niet voor het runnen van een liefdadigheidsinstelling, toch?

Als ondernemer dien je een gezonde focus te hebben op het verdienen van geld. Zonder dat je dan meteen een geldwolf hoeft te zijn/worden. Je hebt ongetwijfeld veel tijd en geld geïnvesteerd om de kennis en vaardigheden te krijgen die je nu hebt.

En je helpt bedrijven/mensen hier op een hele waardevolle manier mee, dus daar hangt vanzelfsprekend een prijskaartje aan. Vind jij het dan ook niet meer dan redelijk om hier goed voor beloond te worden? Ik wel.

Door je vooroordelen over rijke mensen vast te houden, blokkeer je dus jezelf, wellicht sterk onbewust. Want stel dat jij ook rijk zou worden c.q. veel geld zou verdienen, dan wordt je immers net zoals die rijke mensen en dat wil je absoluut niet.

En ook niet dat anderen dat over je gaan zeggen. Dus vermijden we dit onbewust. Maar welke andere, meer positieve eigenschappen zouden rijke mensen ook kunnen bezitten?

Andere beeldvorming, andere mindset, ander resultaat

Het is interessant om ook eens de andere, positieve kanten en eigenschappen van rijke mensen te belichten. Bedenk dat deze mensen immers ook niet zomaar aan hun succes en bijbehorend inkomen zijn gekomen, ze hebben er ongetwijfeld ook keihard voor gewerkt.

Hieronder een aantal positieve zaken over rijke mensen, wat niet altijd direct zichtbaar is:

 • rijke mensen hebben jarenlang gestudeerd en geïnvesteerd in zichzelf, voordat ze zijn gekomen waar ze nu zijn;
 • onder rijke mensen bevinden zich veel ondernemers, die over durf, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen beschikken;
 • rijke mensen geven jaarlijks veel geld aan goede doelen;
 • veel rijke mensen hebben een bedrijf met personeel en houden daardoor ook de economie draaiende;
 • ze geven leiding aan mensen en hun bedrijf, waardoor ze te maken hebben met een groot gevoel van verantwoordelijkheid;
 • rijke mensen zijn ook vaak betrokken bij opbouw- en educatieprojecten in arme landen;
 • rijke mensen staan open voor nieuwe dingen, het ontmoeten van nieuwe mensen en het aangaan van uitdagingen.
 • ze zijn vaak op vrijwillige basis lid van besturen van (sport)verenigingen, waardoor deze bestaansrecht hebben.

De meest belangrijke eigenschap van rijke en succesvolle mensen

Om tot groot succes en financiële rijkdom te komen, is er één ding wat het meest belangrijk en essentieel is, namelijk vertrouwen. Want bedenk maar eens: deze mensen zouden hun rijkdom nooit hebben kunnen creëren als ze geen vertrouwen zouden uitstralen of een vertrouwensband konden opbouwen met mensen om hen heen. Doet dit gegeven een aantal negatieve vooroordelen teniet voor je?

En dat is ook meteen waar zaken doen om draait: vertrouwen. Het vertrouwen dat iemand je ergens mee gaat helpen. Vertrouwen in een goed product. Vertrouwen in het nakomen van afspraken. Vertrouwen in een sterke, lange relatie op basis van openheid en eerlijkheid. Vertrouwen dat jouw bedrijfskapitaal (mensen, gebouw, financiën, IT) bij de ander in goede handen is.

Het miljonairsgevoel

Om je meer met rijke mensen te kunnen identificeren, zou je bepaalde activiteiten kunnen ondernemen die rijke mensen heel gewoon vinden. Je kunt bijvoorbeeld naar het duurste hotel kunnen gaan wat je kent en daar een kopje koffie gaan drinken. Zo kun je de sfeer proeven en de ervaring hebben dat rijke mensen niet anders zijn dan jij.

Of laat je eens een keer introduceren bij een tennis- of golfclub en praat eens met meer vermogende mensen uit de buurt. Vraag hen bijvoorbeeld eens hoe zij tot hun succes komen. Als je succesvol gedrag kopieert wordt je zelf ook sneller succesvol.

Lees een boek van iemand die heel succesvol is of hoe succesvolle mensen denken. Gebruik zijn/haar verhaal om je te laten inspireren en om zijn/haar denkwijze te kopiëren. En twijfel je of dit een positieve uitkomst voor je gaat opleveren of je een beter gevoel geeft? Probeer het gewoon eens een keer en kijk wat er gebeurt. Nieuwsgierigheid is namelijk één van de belangrijkste elementen van succesvolle mensen.

Conclusie

Zou je zaken in dit kader anders kunnen bekijken? En wat zijn jouw overtuigingen over het verdienen van een goed inkomen? Zijn deze overtuigingen beperkend of bekrachtigend?

Financiële rijkdom is niet altijd per definitie iets negatiefs of onbereikbaar. Je eigen gedachten zijn sterk bepalend voor de resultaten die je boekt, waarbij het nastreven van een uitstekend inkomen een prima doelstelling kan zijn.

Waarbij ik niet suggereer dat alles op iedereen van toepassing is, maar ik je in een andere richting wil laten denken. Wellicht herken je een aantal zaken en het zou jammer zijn als je op basis hiervan jezelf (onbewust) tekort doet. Het kan immers je eigen groei blokkeren.

Er is dus niets mis met het verdienen van een goed inkomen en een “millionaire mindset”. Op jouw succes!

Ik ben benieuwd hoe jij denkt over bovenstaand verhaal. Hieronder kun je een reactie plaatsen.


GRATIS: "Verkopen Zonder Te Verkopen"

Veel ondernemers en verkopers vinden verkopen vaak nog "spannend" of moeilijk, wat ten koste gaat van het aantal opdrachten en hun omzet.

Dit e-book geeft je praktische tips en methodieken om op een meer ontspannen manier te verkopen. Zonder "verkoperig" over te komen. Onmisbaar voor iedere ondernemer en verkoper.

GRATIS: "Verkopen Zonder Te Verkopen"

Ook interessant:


Laat een reactie achter


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Goed verhaal. En ik ben het met je eens.

  Toch denk ik dat er een verschil is tussen rijk en rijk. Je geeft als voorbeeld Bill Gates. Ik zou daar iemand als Frits Philips aan toe willen voegen. Dat is echt een van mijn helden en volgens mij zijn er niet veel mensen te vinden die daar een negatief gevoel bij hebben of die dat soort mensen hun rijkdom misgunnen.

  Als we echter kijken naar een ander soort rijken zoals “sommige” directeuren van woningbouw corporaties of ziekenhuizen. Dan wordt het sentiment al snel (en vaak terecht) heel anders.

  Mijn ervaring is dat de meeste ondernemers hard werkende mensen zijn die vaak het hart op de juiste plaats hebben.

  Oh ja tot slot. Ik heb heel veel ondernemers in mijn kennissen en vriendenkring en geen van alles speelt golf. Dus dat vooroordeel is ook niet altijd waar 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}